logo2

subotaban

Njegov prvi nastup kao DJ Iron se održao na 6. Bedem festu i od tada Filip Ravić, kao DJ Iron, velikim koracima ide dalje, iz nastupa u nastup. Budući da je jako mlad, teško je tvrditi, ali ovakvim tempom mu se sigurno smiješi uspješna DJ karijera, obzirom da je u pitanju jako vrijedan mladić, koji već treću godinu učestvuje i u organizaciji Bedem festa, kao volonter.

Ove godine smo ga imali prilike čuti na proslavi Dana slobode, na maloj sceni bedema, na promotivnom koncertu u Plužinama, gdje je bio DJ podrška, a na ovom osmom izdanju Bedem festa, data mu je čast, da uz elektronske ritmove svog DJ seta, zatvori Bedem fest, nastupom 26. avgusta.

Tvojim nastupom, posljednje noći festivala, završiće se ovogodišnje osmo izdanje Bedem festa. Šta tebi predstavlja to što ćeš zatvoriti festival?

Filip: Prije svega velika je čast zatvoriti jedan festival poput Bedema, na sebi imam veliku odgovornost da opravdam pruženu šansu. Završne noći nastupaju jedna od najvećih imena bivše Jugoslavije, kao i najpopularniji crnogorski bend DST, svakako to povećava odgovornost za beskprekoran i energičan nastup, kakav dolikuje na zatvaranju velikog festivala.

Kako ocjenjuješ ovogodišnji program?

Filip: Program osmog Bedem Festa je „nevjerovatno nevjerovatan“! U jednoj godini spojiti imena kao što su Bisera Veletanlić, Zvonko Bogdan, Dado Topić i Pro Pain je za svaku pohvalu organizatoru. Pored ovih imena nastupa i fenomenalni grčki bend Sleepin Pillow, koji će prvi put u svojoj karijeri nastupati u Nikšiću, kao i naravno mnogi drugi izvođači.

Ti nisi samo izvođač i dio programa, u kom učestvuješ, već si i volonter dugi niz godina na Bedem festu. Tokom cijele ove godine si aktivno učestvovao u organizaciji. Kako to dijeluje iz tvoje perspektive organizovati ovakav jedan festival?

Filip: Jedan jedini organizator ovog festivala je Petar Šundić, a svi mi koji smo uključeni oko Bedem Festa smo tu da njemu pomognemo, da se to iznese na najbolji mogući način. Svakako je velika čast biti prisutan tu, upoznati sve te ljude koji dolaze, naročito za nekog mladog kao što sam ja.

Šta ovaj festival predstavlja za grad i scenu, prema tvom mišljenju?

Filip: Predstavlja nešto što nijedan drugi grad nema, nijedan festival nema toliko pozitivne energije unutar ekipe, ovaj festival se ne zasniva na materijalnoj koristi samog organizatora, već pruža gradu savršene koncerte legendarnih izvođača bez pozadinske koristi na bilo koji način.

Kako Bedem fest, svojim primjerom i programom, izborom izvođača, utiče na vas mlađe? Da li se među tvojim vršnjacima budi interesovanje za takvu muziku, možda čak i da se bave njom?

Filip: Naravno da utiče, sve više utiče, to je proces, da mladi iz svijeta komercijalne muzike mogu da čuju nešto što i mnogo starije generacije nisu imale priliku da čuju u svom životu. Privilegovani su.
Interesovanja za ovaj pravac muzike ima, ali sad je naišao taj trend komercijalizacije svega. Ipak - tu je Bedem Fest kao jedini festival u Crnoj Gori koji se drži svog prvobitnog koncepta koji je nastao prije osam godina.

Kako si ti odlučio da se baviš muzikom?

Filip: To je počelo sa mojih 12 godina, na 18. rođendanu mog brata kada sam prvi put vidio DJ-a uživo. Jednostavno mi se dopala energija koju DJ može da prenese na publiku, da publika bude srećna i zadovoljna, to je ono što me ispunjava u ovom poslu.

Prvi put si nastupio upravo na Bedem festu. Sada već kao etabliran DJ imaš prilike da nastupaš i šire. Koliko je važna podrška na samom početku, kakvu si ti dobio od Bedema, koju on pruža i regionalnoj demo sceni?

Filip: Na šestom Bedem Festu imao sam priliku da otvorim elektro stage, to je bio moj prvi javni nastup, koji mi je mnogo značio. Podrška Bedem Festa se nastavila sve ove godine i mnogo mi je značila i mnogo znači. U početku je naravno najbitnija podrška, neko je pronađe, neko ne, ja sam imao tu sreću da upoznam Petra koji je prepoznao u meni talenat za bavljenje ovim poslom i HVALA MU!

Šta si nam pripremio za završno veče, uz kakvu muziku možemo do kasno u noć biti na tvrđavi?

Filip: Naravno kao i uvijek jako energičan Goa set, ali da ne dužim, dodjite 24-26. Avgusta na #Bedemfest i budite dio istorije koju piše ovaj festival. #VisitBedem.

kamp

cetvrtak aaaaaaaaaa

petak 1

 
partneri
 
 
ministarstvo odryivog razvoja i turizma
wild beautz
ckb
ministarstvo kulture
opstina niksic
epcg
niksicko rocks
fondacija njegos

 

 
mtel ministarstvo razvoja
grcka ambasada
 

 

 

 

 
festivali
metropolis-vapor-odbrana
gprofuturo-sajam-intimo
goranovic-zito-uniprom

 

 

 

 
media
 
media1
media2
 
chodex-zvile-anto