logo2

petakban

Autogeni treninig, jedna od najvažnijih crnogorskih grupa, se ponovo aktivirao u nešto izmijenjenom sastavu. Ovaj bend kroz svoje dugo trajanje, od 2000. godine kada je osnovan, su pratile česte promjene članova, a na Bedem festu 25. avgusta će nastupiti u sastavu Dino Kapetanović (gitara i vokal), Veljko Vučurović (bas) i Miloš Mićunović (bubanj), koji je odmijenio Bojana Bojanića u odsustvu. Imaju obajvljena dva albuma „Previše“ (2008) i „Na pučini živog peska“ (2011), koja su ostala zapažena u cijelom regionu i osvojila brojna priznanja, dok s nestrpljenjem očekujemo nova izdanja ovog sastava.

U novom sastavu, u kojem je na bubnjevima Bojicu odmijenio Miloš, nastupili ste nekoliko puta u Crnoj Gori, ali ovaj koncert na Bedem festu će biti prvo veliko predstavljanje široj javnosti, u novom izdanju. Koliko vam znači nastup na ovom festivalu i sam festival?

Dino: Bedem fest ima sve ono što treba da ima jedan ozbiljan festival, ali ono što ga odvaja od drugih jeste njegova, uvek lucidna, lista izvođaca, posebno ove godine. Što se tiče značaja nastupa za sam bend - odgovor se nalazi već u vašem pitanju. Ovo je prvi nastup na velikoj bini u novoj postavi i samim tim svojevrstan izazov. Biće nam u najmanju ruku čudno da tamo iza nas neće biti Bojica nego Miloš.

autogeni 2Šta se sve dešavalo u proteklo vrijeme u Autogenom treniningu? Bili ste na određenoj pauzi, razdvojeni meridijanima. Šta je uslovilo to i kakva su nova nastojanja i planovi benda? Kada možemo očekivati novi album?

Dino: Napravili smo pauzu od skoro godinu dana u smislu koncertnog nepojavljivanja, koju su uslovile određene privatne stvari. Iako smo bili fizički razdvojeni, uvek se radilo na nečemu, a posebno na novom albumu koji je pred razdvajanje usnimljen. Radilo se naravno i na novim pesmama.

Šta se u međuvremenu, dok niste bili aktivni, dešavalo i možda promijenilo na crnogorskoj sceni? Da li si uspio ispratiti dok si bio u Sloveniji?

Dino: Da, pratio sam i nista se nije promenilo.

Koje glavne probleme bi mogao da navedeš kada je riječ o domaćoj sceni i kako vidiš da bi one mogle da se premoste?

Dino: Ne bih po ko zna koji put o svim pratećim problemima za koje više i vrapci znaju. Ali ono što u meni budi blagu zabrinutost jeste činjenica da odavno nema 18-ogodišnjaka koji se trude oko nečega, da ne pricam o mlađima. Ne primećujem da ima neka nova generacija koja će, ako ne nešto novo da izrodi, makar da nastavi utiranje starog puta.

Koliko Bedem fest, kao jedan među brojnim festivalima u zemlji i u regionu, prema tvom mišljenju, čini da neke stvari budu bolje zastupljene i pozicionirane? Dugo godina si i sam saradnik Bedem festa, šta za tebe lično on predstavlja?

Dino: Pa delimično sam ti već odgovorio na ovo pitanje. Pored Sea Rock-a, Bedem fest je jedini festival u Crnoj Gori na kojem ćete naići na nešto novo ili izvađeno iz naftalina. Taj lucidni spoj koji čini da stari čuju mlade i mladi stare na jednom mestu je meni uvek bila najinteresantnija stvar kod Bedem festa. Svakako da doprinosi većoj zastupljenosti onoga što bih ja voleo da bude osnovno muzičko obrazovanje kada je reč o kulturi i umetnosti.

Koliko dobro ili dovoljno sarađuje regionalna scena između sebe, kao prirodno, jedinstveno tržište?

Dino: Koliko mogu da primetim saradnja je na pristojnom nivou i to na svim poljima, i u smislu produkcije i koncertnih aktivnosti. Što se oba ova aspekta tiče postoji ozbiljna konekcija već odavno. Ali ni tamo ni ovamo opet ne vidim 18-ogodišnjake.

Kakav je odnos medija prema sceni, da li je internet dovoljno amortizovao nedostatke u elektronskim, zvaničnim medijima i da li je adekvatan da animira potencijalnu publiku?

Dino: Internet je dosta pomogao, čak je u ozbiljnoj meri iznedrio određene bendove. Televizija, pokoj joj duši, čast izuzecima - i to ne određenoj TV kući, već pojedinim emisijama i ljudima.

autogeni 1

Na isti način se postavlja se pitanje i kada je riječ o izdavačkim kućama. Zbog čega je danas važno da se neki album, ili kompilacija, pojavi na nekom od nosača i da li izdavačke kuće nude adekvatnu infrastrukturu, kada je u pitanju promocija? Da li ste se odlučili u tom smislu za nekog izdavača, kada je u pitanju vaš novi album?

Dino: I za izdavače imam slično mišljenje kao i za televiziju. Mi se nismo odlučili niti za jednog izdavača, jer ćemo objavljivanju albuma pristupiti na ovaj novi nacin, samo zbog obraćanja pažnje na pesme. Ali će na kraju album izaći kao jedna celina. Koliko god je besmisleno izdavati danas album, ja sam još uvek pristalica da na kraju treba da se pojavi nešto što će da objedini neki period stvaranja.

 

Šta nam donosi vaš novi album, koju energiju, koje teme, moguće saradnje i da li ćemo čuti nešto od novog materijala na Bedemu 25. avgusta?

Dino: Što se lirike tiče - pesme su dosta lične. Tekstualno je album u fazonu spasi se sam. Mozda će se tako i zvati. Muzički je za nijasnu više obojen grunge bojama u odnosu na prethodni. Ne znam... to je moj utisak za sada. Treba da ga poslušate kada izađe. Biće na Bedemu novih pesama, to je obećanje upravi koje mora da se ispoštuje.

 

Kako se tebi dopada ovogodišnji program 8. Bedem festa?

Dino: Kao što rekoh, najlucidniji line-up karakteriše Bedem fest, među svim festivalima u regionu, a ovo je i za sam Bedem fest najlucidniji line-up do sada. Zvonko Bogdan pa Pro Pain - jedva čekam da vidim face i jednima i drugima. Meni kao stage manageru biće zanimljivo već na tonskoj probi.

 

kamp

cetvrtak aaaaaaaaaa

subota 1

 
partneri
 
 
ministarstvo odryivog razvoja i turizma
wild beautz
ckb
ministarstvo kulture
opstina niksic
epcg
niksicko rocks
fondacija njegos

 

 
mtel ministarstvo razvoja
grcka ambasada
 

 

 

 

 
festivali
metropolis-vapor-odbrana
gprofuturo-sajam-intimo
goranovic-zito-uniprom

 

 

 

 
media
 
media1
media2
 
chodex-zvile-anto