logo2

petakban

Jedan od najjačih punk i OI bendova s početak devedesetih, koji su svojom muzikom i stavom obilježili prostor i vrijeme u kom su stvarali, kao i mimoilaženje prostora i vremena koje će uslijediti, su svakako beogradski Direktori. Nakon četiri objavljena albuma: Čistićete ulice ('94), Lesli se vraća kući ('94), Evo vam ga ('99) i UA Direktori! ('06), prestaju sa radom, da bi se pred kraj prošle godine, na ogromnu radost svoje velike publike, ponovo vratili, pa ih tako imamo prilike vidjeti i čuti 25. avgusta u Nikšiću na 8. Bedem festu.

Direatore 620x400Povratnički koncert, pred kraj prošle 2016. godine u Domu omladine Beograda, ostao je za pamćenje, zahvaljujući atmosferi i brojnosti ljudi, koji su jedva stali u salu Amerikane. Publika vas je itekako željna. Zbog čega ste pravili pauzu i kako ste uspjeli da se ponovo aktivirate?

Direktori: Da, zaista hvala svima koji su došli iz cele ex-SFRJ, a bilo ih je i iz dalekog inostranstva (Kolumbija npr). Atmosfera je bila nezaboravna, snimci su na netu, pa ko želi, može da ih pogleda. Izgleda da nas je upravo ta silna želja fanova i okupila, među kojima je bila i velika pomoć našeg menadžera. Pauzu smo napravili od 2007. godine, zbog zatišja na domaćoj punk sceni, ali se to izgleda, posle devet godina promenilo.

Ove godine održali ste nekoliko koncerta, na Sigidunum festivalu u Beogradu i po unutrašnjosti Srbije. Toj listi se pridružuje i predstojeći nastup na Bedem festu, gdje ćete prvi put svirati, uopšte u Nikšiću i Crnoj Gori. Kakva su vaša očekivanja od ovog nastupa i koliko ste se uspjeli upoznati sa ovim festivalom? Kakav je na vas ostavio utisak ovogodišnji program 8.Bedem festa?

Direktori: Koliko smo videli na snimcima, Bedem Fest deluje čarobno, očekujemo sve u superlativu, a program je zaista veoma raznovrstan.

Crnogorci u nekadašnjoj Jugoslaviji su bili poznati kao „direktori“. Kako ste se vi poistovijetili sa tim imenom?

Direktori: Haha.. Pa to zaista nije bio nikakav problem ..

Od samih vaših početaka, pred kraj '8oih godina, kada je cijelo ludilo na ovim prostorima počelo, bili ste prva linija oštre kritike sistema, često i osporavani i sklanjani zbog toga. Ali ipak ste svirali, bili emitovani, izdavali ste albume. Šta se sve izdešavalo od 9. marta '91. godine, kada je nastala pjesma „Bando crvena“, do danas, u društvenom, političkom/sistemskom smislu?

Direktori: Na našu veliku žalost, skoro da se ništa nije promenilo na bolje u drušveno-političkom smislu. A mi nismo više ni mladi, imamo sasvim druge prioritete nego tada 1991. godine. Izdešavale su nam se porodice, puno dece, njih osmoro...

Nazire li se neka perspektiva, neki izlaz iz svega toga? Šta je po vama neophodno da se desi ili uradi, da društvo ozdravi, da prestanemo biti toliko jadni, siromašni, obespravljenji i na margini svijeta?

Direktori: To je danas više filozofsko nego političko pitanje. Mi kao bend, smo oduvek videli izlaz u socijalnoj pravdi i ljudskoj solidarnosti, ali to kao da deluje utopijski, kada su društva nezrela i bolesna. Čini nam se, da je rešenje, u nekoj vrsti samoorganizacije, van sistema... Jer sistemi i države su danas više deo problema, nego rešenja, zar ne?

direktori bendO čemu bi tada govorili glasno Direktori? I da li imate nešto danas da kažete, da li spremate nešto novo?

Direktori: Svi naši tekstovi su neverovatno aktuelni i danas. Za sada nema potrebe da se ponavljamo.

Pripadnici ste generacije koja je scenom dominirala '90ih godina. Kada uporedite to vrijeme sa ovdašnjim, kada je u pitanju scena, šta se sve po vama promijenilo, u dobrom ili lošem smislu?

Direktori: Početkom 90-ih je bilo mnogo više klubova i TV emisija, a čini mi se i publike. Mainstream u svetu nema više kvalitet, a muzička industrija je pojela samu sebe. Doduše, pozitivna stvar su festivali, koji leti bukvalno preplave region. Značajno mesto tu zauzima i Bedem Fest.

Kako vidite budućnost rokenrola?

Direktori: On je već prešao u fuziju sa mnogim drugim žanrovima, kao uostalom i svi pravci pre njega, jazz, blues, country itd. Šta će se dalje dešavati sa muzikom uopšte, videćemo, jer svako vreme nosi svoje. Kreativnost ume da iznenadi, kada se ona najmanje očekuje, a u vremenu kada niko nema strpljenja da vežba i komponuje godinama, ne očekujemo je uopšte. Ali se onda iznebuha pojavi neko genijalan ko ume i ima dovoljno strasti. Biće valjda ponovo...

Koja je vaša poruka pred dolazak na Bedem fest ljudima koji će doći da budu zajedno sa vama i uopste svim drugim ljudima?

Direktori: Ko dođe, neće se pokajati! Sjajna, energična punk svirka i odličan provod su zagarantovani, jer svi znaju koliko nama publika znači, koliko je ona bitan deo naših nastupa. A ko ne dođe, kajaće se, osim možda u slučaju vođenja ljubavi, baš u trenutku dok smo mi na bini. U svakom slučaju DOBRODOŠLI i VIDIMO SE... Vole Vas DIREKTORI !!!

kamp

cetvrtak aaaaaaaaaa

subota 1

 
partneri
 
 
ministarstvo odryivog razvoja i turizma
wild beautz
ckb
ministarstvo kulture
opstina niksic
epcg
niksicko rocks
fondacija njegos

 

 
mtel ministarstvo razvoja
grcka ambasada
 

 

 

 

 
festivali
metropolis-vapor-odbrana
gprofuturo-sajam-intimo
goranovic-zito-uniprom

 

 

 

 
media
 
media1
media2
 
chodex-zvile-anto