logo2

petakban

Bedem fest ostaje vjeran svojoj koncepciji i publici, nudeći im i ove godine program, koji se po mnogo čemu razlikuje od većine festivalskih ponuda, a ostaje u duhu onoga što je Bedem kroz ovih osam godina izgradio. U Nikšiću na tvrđavi ćemo biti u prilici da čujemo velike legende i kultne bendove, među kojima su i beogradski Mravi, veoma važan bend za domaću scenu.
Osnovani su 1994. godine, do sada imaju objavljen album „Na travi“ (1998) i singlove „Mali čovek“ (2011) i „Okovani“ (2012), dok nove pjesme, koje su nastajale na probama, sa nestrpljenjem očekujemo, a možda ćemo biti u prilici neke od njih i da čujemo na tvrđavi u Nikšiću. Bend čine Sale Ivanović (vokal), Nebojša Anđelković (gitara), Aleksandar Dervišević (bas), Miloš Delić (bubanj) i Petar Rudić (klavijature).

Muzičare obično vezuju za crvčka, otkud to da ste se vi opredijelili da budete Mravi? Na vlatima, tj. Na travi znaju biti i jedan i drugi, i otkud tolika zastupljenost etnomolosa (gr.r. insekt) u rokenrolu?

Sale: Ime je nastalo inspirisano naslovom jednog teksta iz Politikinog Zabavnika iz 1968. godine - “Mravi protiv ljudi”... Mravi su zapravo ljudi, ljudsko ogledalo, prirodno stanje organizovanosti od radnika, preko ratnika do vođe, matice... Slično je sa socijalnim bivstvovanjem čoveka, čak i u 21. veku. Mravi, to jest ljudi...Bend se mogao zvati “Ljudi” i to bi bio sasvim adekvatan naziv. Dakle, mi smo u pitanju, a ne insekti.

PodgoricaBend ste koji je sa prvim albumom (Na travi, 1998) ostavio dubok trag na sceni. Zbog čega je došlo do prekida i tihe prisutnosti, koja vas obilježava sve ove godine, tokom kojih ste tek povremeno koncertno aktivni?

Sale: Sudbinski, to je očigledno, ali uveliko prouzrokovano samim kolektivnim karakterom benda, koji je, sačinjen od ovakvih naivaca i blentavih likova poput nas, evoluirao u entitet koji hibernira, ne bi li se u svojim prekidima duboke uspavanosti razuzdano odavao stvaranju nove muzike... Mravi su u suštini odavno stvorili bar sedam albuma, ali na žalost velika većina pesama nikad nije studijski zabeležena...Vuku se po nekim snimcima s proba i koncerata...

Bedem fest se do sada pokazao kao festival koji je uspio animirati cjelokupnu regionalnu scenu, posebno kada je riječ o onim kultnim bendovima koji su se možda i uspavali, kojima je poziv, a onda i sam koncert na ovoj tvđavi donio neka nova uvjerenja i energiju. Kakve impresije do sada je na vas ostavio ovaj festival i šta za vas znači ovaj nastup u Nikšiću na Bedemu?

Sale: Mi o tom festivalu, na žalost ne znamo gotovo ništa, ali smo shvatili da je karakterno ogledalo njegovog tvorca kog sam imao prilike da ugostim u svom stanu, tako da se neizmerno radujemo ideji da ćemo nastupiti na Bedem festu. Nastup je za nas veoma značajan, a najznačajnija je činjenica da je naša muzika u određenim R'n'R krugovima u Crnoj gori cenjena i kad kreneš na svirku sa tim saznanjem, onda si i moralno i drugarski obavezan da ljudima pružiš maksimum. Pripremamo mini spektakl, ali to je za sad tajna i ostaće iznenađenje do 25. avgusta uveče.

Kako se osjećate kao dio ovakvog programa ovog festivala, kakvu impresiju na vas je ostavio ovogodišnji line-up Bedema?

Sale: Osećamo se izuzetno počastvovano, najiskrenije. Rokrnrol...to je više nego dovoljno.

Koliko su važni ovakvi primjeri festivala, koji nude neku drugačiju priču, kada je u pitanju regionalna scena, koja još uvijek nije dovoljno umrežena.

Sale: Važni su onoliko koliko je važna rokenrol muzika opadajućem broju konzumenata. Rokenrol lagano umire, ovaj festival je prirodni aparat koj se brine da delić rokenrol univerzuma potraje još koju svetlosnu godinu...Nama je to veoma bitno, većini mojih komšija ne. Dok je nas, bitnost će imati smisla.

Koliko je danas rokenrol kultura koja je prepoznata od strane mladih, u onom smislu na koji ste se vi kao mladi, svojevremeno, opredijelili za tu alternativu očuvanja zdravog razuma u jednom razrušenom društvu? Koliko je danas to društvo manje razrušeno i koliko ga ili kako mladi grade?

Sale: U ovom trenutku situacija je apokaliptična što se tiče ideje rokenrola, onakve kakvu mi poznajemo. To ne znači da se situacija neće i promeniti. Mi to ne znamo, možda se u trenutku sve preokrene u nekom neočekivanoim smeru i nošen nekom novom idejom i energijom, osvoji neka nova višedimenzionalna prostranstva. Meni se čini nemogućim, ali ne posedujem proročke moći, niti sam dovoljno inteligentan da mogu da predvidim sled događaja... Jedno je sigurno – mlađe generacije su dezorjentisane kad je R'n'R u pitanju. Potpuno! Nove ideje, autentične pristupe, inovativne forme i sadržaje teško usvajaju i s tim se još teže identifikuju. Zvuk na koji su navikli, nasleđe roditelja, im je bliskiji od novootvorenog. To se ogleda i u stvaralaštvu mladih muzičara. Manjak generacijskog identiteta, to jest preterano oslanjanje na tekovine minulih vremena. Deco, otkačite se, pustite nas, mi smo svoje odavno odsvirali...

Šta im stariji ostavljaju, kao svijet ili kao poruku, mudrost? Kada možemo očekivati novi album Mrava?

Sale: Ostavljamo im haos... Biće im teže da pronađu svoj duhovni mir, mnogo teže nego nama.

kamp

cetvrtak aaaaaaaaaa

subota 1

 
partneri
 
 
ministarstvo odryivog razvoja i turizma
wild beautz
ckb
ministarstvo kulture
opstina niksic
epcg
niksicko rocks
fondacija njegos

 

 
mtel ministarstvo razvoja
grcka ambasada
 

 

 

 

 
festivali
metropolis-vapor-odbrana
gprofuturo-sajam-intimo
goranovic-zito-uniprom

 

 

 

 
media
 
media1
media2
 
chodex-zvile-anto