logo2

prva noc baner

KUD “Zahumlje” jedna je od najistaknutijih kulturnih institucija u Nikšiću i Crnoj Gori, kako zbog svoje istorijske važnosti, tako i kontinuiteta u kulturnom životu grada. Velika čast i zadovoljstvo pripala je Bedem festu da ugosti i da posebno mjesto u svom programu, činu samog otvaranja osmog izdanja festivala, gradskom horu “Zahumlja”. Ovim povodom smo razgovarali sa profesorom Predragom Martinovićem, rukovodiocem i dirigentom hora JU “Zahumlje”.

Koliko smatrate važnom saradnju između jedne takve institucije kakva je JU “Zahumlje” sa novijim inicijativama i produkcijama, kao što je Bedem fest? Današnji festivali se uglavnom prilagođavaju komercijalnim trendovima, zbog čega je važno podržati ovakve inicijative?

Predrag: Nakon skoro 120 godina postojanja, „Zahumlje“ je i dalje simbol kulturnog života Nikšića, spona između tradicije i modernih vremena. Od najstarijih dana ono je održavalo kvalitetne veze sa srodnim instituijama iz regiona i šire, i bilo otvorena scena za promociju drugih i drugačijih scenskih i umjetničkih ispoljavanja. Kako ranije tako i sada „Zahumlje“ uspostavlja saradnju sa novijim inicijativama i produkcijama, kao što je u ovom slučaju Bedem fest, što je veoma važno za „Zahumlje“ kao instituciju, a isto tako i za manifestaciju sa kojom je uspostavljena saradnja.


Koliko je važna saradnja i umrežavanje na nivou grada, kada su u pitanju ovakve manifestacije, koje privlače najveću medijsku pažnju?

Predrag: Veoma je važna saradnja i umrežavanje svih institucija kulture i njihov doprinos kada su u pitanju ovakva dešavanja u gradu, jer se na taj način jedino može doprinijeti kako afirmaciji samog festivala tako i promovisanju kulturno – umjetničkih dobara i stvaranju turističke ponude našeg grada.


Kako Vi vidite važnost i uticaj Bedem festa na razvoj grada?

Predrag: Festival je osnovan sa ciljem da se na njemu prikažu najvrijednija i umjetnički najrelevantnija muzička ostvarenja sa domaće i međunarodne scene, da doprinese promociji kvalitetnih muzičkih sadržaja, a koji će pored toga uticati i na formiranje muzičkog ukusa i kod mlađih generacija, i mislim da u tome uspjeva. Ljubitelji dobrog zvuka iz zemlje i regiona svake godine dolaze na ovaj festival, čije djelovanje i organizacija daju značajan doprinos kulturnom i turističkom razvitku i ugledu grada podizanjem njegovih duhovnih, a i materijalnih vrijednosti, pa u tome vidim važnost i uticaj ovog festivala na razvoj grada.


Hor je tek jedan od vidova kulturne aktivnosti ove institucije, ali koja ima svoje posebno mjesto u „Zahumlju“. Šta nam možete reći o dosadašnjem radu?

Predrag: Hor svakako ima svoje posebno mjesto u Zahumlju, a moram istaći i to da je Kulturno-umjetničko društvo „Zahumlje“ – Nikšić, danas Javna ustanova „Zahumlje“, osnovano 1898. godine kao Pjevačko društvo. Mješoviti hor „Zahumlja“ je u bivšoj Jugoslaviji bio učesnik brojnih festivala horskog pjevanja, a gostovao je u Italiji u nekoliko navrata i jedan je od glavnih činilaca i sudionika stvaranja izuzetnog ugleda kakav „Zahumlje“ danas uživa na brojnim jugoslovenskim prostorima, pa i šire. Nakon skoro 25 godina prekida u radu, uslovljenog finansijskom situacijom, hor je svoje djelovanje nastavio 2009. godine. Za kratko vrijeme od ponovnog početka rada, pripremili smo cjelovečernji koncert koji je održan u Nikšiću, a nakon tog koncerta uslijedili su pozivi za gostovanja. Danas naš ansambl na svom repertoaru ima mnogo kompozicija koje možemo svrstati u dva, muzički različita dijela: repertoar na kome su narodne pjesme sa crnogorskih prostora, starogradske pjesme, makedonske narodne pjesme, ruske pjesme, ciganske pjesme, kao i repertoar sa popularnim evergreen kompozicijama prošlog vijeka. Iza nas su gostovanja po gradovima naše zemlje, a u avgustu 2015. godine nastupili smo i na Festivalu horova u Ohridu, dok smo ove godine nastupili i sa gostima, engleskim horom „Kantilena“ u Nikšićkom pozorištu.

Muzika u dvadesetom vijeku je dobila mnoge nove standarde i klasike. Danas već rokenrol možemo smatrati nečim što pripada opštoj kulturi. Kako su takve svjetske tendencije uticale na rad jednog gradskog hora? Kako izgleda vaš repertoar i kakav program ste nam pripremili za otvaranje 8. Bedem festa?

Predrag: Rokenrol je muzički pravac koji već uveliko pripada opštoj kulturi. Kada je rok ritam zahvatio cijeli svijet, nedugo poslije toga javlja se rok scena i na prostorima bivše Jugoslavije, a Nikšić je uvijek bio grad koji je pratio svjetske trendove, pa je tako bilo i po pitanju kvalitetne muzike. Na repertoaru našeg horskog ansambla se mogu naći evergrin kompozicije izvođača zabavne, pop i rok muzike kao što su Elvis Prisli, Bitlsi, Mamas & Papas, Tina Tarner i mnogih drugih...Veći dio tog repertora publika će moći da čuje na Bedem festu 24.avgusta na nastupu hora JU„Zahumlje“ od 19:40 do 20:30h.

Kakvu je impresiju na Vas ostavio ovogodišnji program 8. Bedem festa?
Predrag: Ove godine Festival će ugostiti Zvonka Bogdana, Biseru Veletanlić i Dada Topića, iako su interpretatori kompozicija različitih žanrova, svi oni u svom domenu važe za najveća imena koja su se ikad pojavila na domaćoj sceni. Direktor manifestacije Petar Šundić, i član našeg zabavnog orkestra, najavio je da će 8. Bedem fest ove godine ugostiti i bendove Psihomodo pop, Punkreas, Sleeepin pilow, kultni američki bend Pro Pain, Love hunters, Autogeni trening, Artan Lili, Mravi, punk rok sastav Direktori, DST i mnoge druge, te smatram da će posjetioci ove godine moći da se opušte uz kvalitetan i raznovrstan muzički opus.

kamp

petak 1

subota 1

 
partneri
 
 
ministarstvo odryivog razvoja i turizma
wild beautz
ckb
ministarstvo kulture
opstina niksic
epcg
niksicko rocks
fondacija njegos

 

 
mtel ministarstvo razvoja
grcka ambasada
 

 

 

 

 
festivali
metropolis-vapor-odbrana
gprofuturo-sajam-intimo
goranovic-zito-uniprom

 

 

 

 
media
 
media1
media2
 
chodex-zvile-anto