logo2

prva noc baner

Na 8. Bedem Festu prve večeri će nastupiti jedan od najpoznatijih njujorških hard-kor bendova Pro-Pain, kojima će ovo biti prvi nastup u Crnoj Gori i ekluzivan koncert za cio region, u okviru turneje kojom promovišu svoj posljednji album “Voice of Rebellion”. U toku te turneje je došlo i do neželjenog događaja, u kojem je osnivač, basista i vokal Geri Meskil bio teže povrijeđen. Na veliku radost mnogih fanova ovog legendarnog sastava, Geri se oporavlja i junački je nastavio dalje turneju, u okviru koje ih možemo čuti na nikšićkoj tvrđavi 24. avgusta.

Prvo Vas moramo pitati za Vaše zdravlje. Fanove u Crnoj Gori, kao i sve ostale širom svijeta, jako je uznemirila vijest o incidentu u Belgiji. Ipak ste i dalje na turneji, pretpostavljam da je sve u redu.

Geri: Hvala na ukazanoj brizi. Što se tiče mog trenutnog zdravstvenog stanja, očekuje me dug proces oporavka. Imam nekoliko fraktura na licu, koje nažalost zahtijevaju određene procedure i zahvate, kao i vrijeme da se sve to adekvatno zaliječi. Međutim, uprkos “savjetima ljekara”, ja sam i dalje na turneji. Za takvo nešto se ne bih odlučio da ne osjećam da mogu da predstavim Pro-Pain kao bend kakav on jeste i treba da bude. Da nije tako, sigurno bih ostao kući.

Prvi put dolazite u Crnu Goru, kakva su vam osjećanja pred dolazak? Da li ste uspjeli nešto da saznate o Crnoj Gori? Očekujete li veliki broj fanova ovdje?

Geri: Da, ovo će biti moj prvi dolazak u Crnu Goru i jako sam uzbuđen zbog putovanja i koncerta za naše fanove ovdje. Ono što znam o ovoj zemlji je da ima raskošne pejzaže, prelijepu obalu i mladu, ali rastuću ekonomiju, kao i mnogo hard-kor i metal fanova, naravno! Ne mogu očekivati i znati u kom broju će doći, ali svako od njih koji budu došli od nas mogu očekivati 100% kao i uvijek do sada!

Bili ste jedna od najznačajnijih figura njujorške hard kor scene (NYHC) ‘80ih godina. Možete li nam nešto više reći o tom periodu vaše karijere kao i o legendarnim Crumbsuckers-ima?

Geri: NYCH scena je bila jako važan dio moje mladosti, većina dešavanja se odvijala u klubovima poput A7, CBGB, Gildersleeve, Danceteria, Limelight itd. Svako ko je bio dio toga i te scene na neki način je znao da učestvuje, tj. da je dio nečega veoma posebnog. Sa Crumbsuckers-ima smo ranih ‘80ih sceni pokazali jedan nov pravac, koji će se kasnije osloviti kao “crossover”. Naša prva svirka u Njujorku se desila u CBGB-u, gdje smo bili podrška Ejč Ari i ekipi Bad Brains-a. Cio taj period je bio jako inspirativan i prokrčio je put Pro-Pain-u da postane predvodnik i na kraju jako uspješan u tome tokom 26 godina i za dalje.

Ostvarili ste fantastičnu karijeru, od prvog “Full taste of freedom” albuma, zaključno sa posljednjim petnaestim po redu, “Voice of Rebellion” i velikim brojem održanih koncerata. Neko je jednom napisao “Poput AC/DC-a, Pro-Pain uvijek zvuči isto, prepoznatljivo i to je ono što je najbolje”, šta vi mislite o tome?

Geri: Uvijek sam smatrao da u želji da bend ili neki muzičar razvije svoj originalan i prepoznatljiv zvuk, određena vrsta ponavljanja je neophodna da postoji. Poput AC/DC-a i mi smo izgradili naš potpis kroz godine stvaranja muzike i ne odstupanja od našeg zvuka ili načina pisanja, ne prilagođavajući se trendovima ni u jednom momentu.

Zbog političke nekorektnosti Pro-Pain je jedan od najpotcijenjenijih bendova u istoriji popularne muzike. Kako se Vi osjećate po tom pitanju?

Geri: Mnogo je bendova koji poslovično propovedaju preobraćenima, takvi bendovi su često odabrani i stavljeni u focus da bi se ostvario zadati cilj i utolila glad politički korektnih. Pro-Pain, sa druge strane, je muzički ekvivalent političke nezavisnosti, u kojoj naša ideologija i poruka ne nose ništa od određenih partijskih tendencija. Mi zovemo stvari pravim imenom, onako kako ih vidimo i to je jedan od razloga zbog čega nemamo status miljenika.

Još uvijek promovišete posljednji, petnaesti album “Voice of Rebellion” (2015). U pjesmi “Take it to the Grave” sa tog albuma kažeš “Gutless and spineless, you're just like them, an addition to the mindless. My poison pen writes you off a slave!” (bez petlje i kičme, isti ste kao oni, dio ste besmisla. Moje otrovno pero vas otpisuje kao robove) – izgleda kao da se “stari svjetski poredak” urušava. Koja su tvoja predviđanja kada je u pitanju budućnost planete?

Geri: Da, možda stari poredak otpozdravlja u svom sunovratu, ali šta dolazi na njegovo mjesto? Mislim da je tolika količina korupcije u vlasti, na svakom nivou, širom svijeta, zapanjujuća i da je teško zamisliti stvarnu i pozitivnu promjenu bilo čega uskoro. Ipak ostajem optimističan za vremena koja dolaze. Naše zajedništvo i sličnost, kao i saosjećajnost bi trebale biti naše najveće blago.

Da li imate neku poruku za fanove u Crnoj Gori?

Geri: Radujemo se što ćemo provesti dan zajedno sa vama u ovoj godini Bedem Festa! Hvala što ste nas pozvali i nadam se da ćete uživati u svirci!

 

 

kamp

petak 1

subota 1

 
partneri
 
 
ministarstvo odryivog razvoja i turizma
wild beautz
ckb
ministarstvo kulture
opstina niksic
epcg
niksicko rocks
fondacija njegos

 

 
mtel ministarstvo razvoja
grcka ambasada
 

 

 

 

 
festivali
metropolis-vapor-odbrana
gprofuturo-sajam-intimo
goranovic-zito-uniprom

 

 

 

 
media
 
media1
media2
 
chodex-zvile-anto