logo2

 

 

novosti9

petak, 06 april 2018 11:05

VRIJEME ZA KULTURNO BUĐENJE

Bedem fest oštro osuđuje vandalizam na drevnim zidinama Bedema i poziva na akciju

Bedem fest, kao istrajan glasnik u valorizaciji i promociji zidina starog grada u Nikšiću, oštro osuđuje devastaciju kulturne baštine, istorijski važnog mjesta i očigledan nedostatak poštovanja prema resursima svoga grada. Iz godine u godinu, svjedočimo činovima vandalizma ali nikada do sada u ovolikoj mjeri nije uništena infrastruktura Bedema.


Kao tim koji se već devetu godinu zaredom veoma savjesno odnosi prema tom lokalitetu, kako tokom priprema i realizacije Bedem festa, tako i tokom brojnih volontersko-radnih akcija tokom godine, ne možemo a da se ne iskažemo svoje razočaranje. Uostalom, to je naša dužnost i ujedno moralni čin na koji nas obavezuje ljubav prema starom gradu.


Poznato je da je gradska tvrđava restaurirana prije više od 20 godina i da je sijala punim sjajem. Svijetla starog grada sijala su nekoliko godina ali postepeno Bedem je ponovo pretvoren u ruglo.
Misija Bedem festa nije samo muzika, već je to zaštita i očuvanje drevnih zidina. Tek nakon toga dolazi valorizacija i digitalizacija kulturno-istorijske baštine kroz jasnu platformu kulturološko-turističke ponude. I godinama ukazujemo na neophodnost, značaj i pozitivne povratne reperkusije valorizacije gradske tvrđave po ukupan život Nikšića.


Deveti slogan našeg festivala “Tvoj grad” ponovo je usmjeren na očuvanje, poštovanje, vredovanje, promociju, pripadanje i ljubav prema svome gradu!


Bedem fest poziva sugrađane, sugrađanke, prijatelje, umjetnike ali i sve koji poštuju Nikšić i sve njegove resurse da se u ponedjeljak 9. aprila u 10 časova okupimo na drevnim zidinama i ponosno očistimo sav nered koji je tamo ostavljen.

Jer, dame i gospodo, vrijeme je za kulturno buđenje i otpor svakom nepoštovanju kulturno istorijske baštine!