logo2

 

 

novosti9

petak, 06 april 2018 11:05

VRIJEME ZA KULTURNO BUĐENJE

Bedem fest oštro osuđuje vandalizam na drevnim zidinama Bedema i poziva na akciju

Bedem fest, kao istrajan glasnik u valorizaciji i promociji zidina starog grada u Nikšiću, oštro osuđuje devastaciju kulturne baštine, istorijski važnog mjesta i očigledan nedostatak poštovanja prema resursima svoga grada. Iz godine u godinu, svjedočimo činovima vandalizma ali nikada do sada u ovolikoj mjeri nije uništena infrastruktura Bedema.


Kao tim koji se već devetu godinu zaredom veoma savjesno odnosi prema tom lokalitetu, kako tokom priprema i realizacije Bedem festa, tako i tokom brojnih volontersko-radnih akcija tokom godine, ne možemo a da se ne iskažemo svoje razočaranje. Uostalom, to je naša dužnost i ujedno moralni čin na koji nas obavezuje ljubav prema starom gradu.


Poznato je da je gradska tvrđava restaurirana prije više od 20 godina i da je sijala punim sjajem. Svijetla starog grada sijala su nekoliko godina ali postepeno Bedem je ponovo pretvoren u ruglo.
Misija Bedem festa nije samo muzika, već je to zaštita i očuvanje drevnih zidina. Tek nakon toga dolazi valorizacija i digitalizacija kulturno-istorijske baštine kroz jasnu platformu kulturološko-turističke ponude. I godinama ukazujemo na neophodnost, značaj i pozitivne povratne reperkusije valorizacije gradske tvrđave po ukupan život Nikšića.


Deveti slogan našeg festivala “Tvoj grad” ponovo je usmjeren na očuvanje, poštovanje, vredovanje, promociju, pripadanje i ljubav prema svome gradu!


Bedem fest poziva sugrađane, sugrađanke, prijatelje, umjetnike ali i sve koji poštuju Nikšić i sve njegove resurse da se u ponedjeljak 9. aprila u 10 časova okupimo na drevnim zidinama i ponosno očistimo sav nered koji je tamo ostavljen.

Jer, dame i gospodo, vrijeme je za kulturno buđenje i otpor svakom nepoštovanju kulturno istorijske baštine!

timetable

 
sava
 
 
niksicko
ckb
epcg
mtel
njegos
 
 
monte
 
 
kultura
niksic
poljo
odbrane
 
 
jadranski
uniprom
goranovic
popovic
intimo
grcka1
adriatic
 
 
vapor
metropolis
onogost
muzeji
 
 
buntfest
brm
hgf
 
 
Zvicer photography
chodex
anto
 
 
fond akgradj
swg